Blog van maarten

afbeelding van maarten

Bezoek ERCO

9graden spot.jpg

In het kader van de nieuwe ontwikkelleningen bij ERCO zijn enkele Nederlandse lichtontwerpers door ERCO Nederland uitgenodigd om de fabriek van het concern te bezoeken in Lüdenscheid, Duitsland.

afbeelding van maarten

Licht | Architectuur

Robert Irwin Window Room .jpg

Vanaf begin Januari ben ik begonnen met de module licht in de Architectuur. Naast mijn werk in theater wil ik de komende tijd mijn werkveld verder uitbreiden naar die van openbare ruimte. Juist in een omgeving waar niet als vanzelfsprekend de aandacht van je “publiek” hebt is het voor mij interessant om een bewustzijn te creëren van lichtbeleving. Wanneer een lichtontwerp wordt toegepast dat verdergaat dan puur en alleen utiliteitverlichting draagt dit, hoewel vaak onbewust bij aan doordachte beleving van ruimte.

afbeelding van maarten

Licht in de schilderkunst

Turner William The Slave Ship.jpg

11 en 12 Januari stonden in het teken van een workshop licht in de schilderkunst. De workshop is gegeven door Ellis op ten Land, zelf beeldend kunstenaar en decor ontwerpster.

afbeelding van maarten

Workshop video

Video texture.jpg

Arjan Klerk gaf in November de workshop video projectie in theater. Binnen de workshop heeft hij voor mij inzichtelijk gemaakt hoe je een video project benaderd en opzet binnen een repetitie/creatie proces.

afbeelding van maarten

LED Workshop

LED.jpg

Onder leiding van lichtontwerper Jan Cris Duivendak heb ik 26 en 27 Januari meegelopen met de workshop Toepassing van LED licht. Voor de workshop stond ik zeer sceptisch tegen de toepassing van Led in mijn ontwerpen. De geringe kleurweergave en de matige kwaliteit van de optieken en output van de armaturen die ik tot dan toe gezien had hebben steeds tot andere keuzes geleid. De workshop bestond uit een theoretisch uitleg van de lichtbron, een onderzoek naar de verschillende Led lichtbronnen en presentatie met LED-licht als uitgangspunt.

afbeelding van maarten

Projecten ‘2009’

Toneelschuur producties, Salome, Fotografie Sanne Peper

De eerste helft van dit jaar zijn voor mij een drukke periode geweest met veel verschillende projecten. In totaal heb ik zes nieuwe theater projecten gedaan en één herneming. Door het volgen van het coachings project ben ik veel meer anders me bewust van het proces dat ik doormaak bij het ontwerpen. Meer dan andere jaren probeer ik duidelijk geargumenteerde keuzes te maken en ontwerpen te ontdoen andere “dwalingen”. Mede door het steeds doorspreken van je eigen ontwerpen , die van mede deelnemers en van andere professionals wordt je eigen proces duidelijker.

afbeelding van maarten

Welkomst tekst

Sinds September van dit jaar volg ik het coaching traject van het Instituut Lichtontwerpen. De coaching kwam mede tot stand door ondersteuning van het fonds BKVB. De onderstaande tekst is een samenvatting van de daarbij behorende aanvraag waarin ik uitleg wat mijn uitgangspunten zijn voor de deelname aan het Instituut lichtontwerpen.

Karakteristiek van eigen ontwerpen: