Blog van Wijnand

afbeelding van Wijnand

De Witte wereld | Rockopera, Rotterdamse operadagen

White World is de afstudeervoorstelling van regiseur Robin Coops, die ook de muziek voor deze productie schreef. De voorstelling is geselecteerd voor de Rotterdamse Operadagen en is onderdeel van het programma Distant Voices, mei 2012. Via het iLo ben ik met hem in contact gekomen en ben ik de uitdaging aan gegaan hier een lichtconcept voor te ontwikkelen.

afbeelding van Wijnand

Iluminade 2012 | Coloured black wall

Na mijn inzending voor de Luminale 2012 in Frankfurt wil ik een volgende stap zetten. Ik probeer steeds andere vormen en manieren te vinden om licht en kleur anders toe te passen. Met deze nieuwe installatie voor het Amsterdam light festival wil ik een voor mij onontgonnen gebied verkennen.

afbeelding van Wijnand

Luminale 2012 | Colourworks

Het ilo heeft samen met een aantal lichtontwerpers, zowel interne als externe, een groepsinzending voor de Luminale 2012 in Frankfurt vormgegeven. Mijn Colourworks dragen hieraan bij.

afbeelding van Wijnand

Kleuronderzoek | Colourworks

Kleurenboekjes

In mijn carrière als ontwerper ben ik altijd op zoek naar manieren om contrast en daarmee een zekere mate van drama en intensiteit van het beeld in licht te vangen en te controleren. Ik ga op zoek naar beelden met contrast, zowel in kleur als in helderheid. Vragen als: hoe behoud ik helderheid, leesbaarheid en contrast van het beeld na de toepassing van kleur en intensiteit? Welke dramatiek past op het geldende moment bij een zekere kleur of andersom gesteld, welke kleur is op dat moment representatief voor de uit te beelden emotie?

afbeelding van Wijnand

Emagine, Tentoonstelling 25jaar muziektheater

Emagine

Tentoonstelling 25 jaar Muziektheater in de Stopera te Amsterdam. Ik ben benaderd om hier een lichtplan voor te maken. Het te belichten materiaal is veel en vertegenwoordigd de meest spraakmakende producties van de afgelopen 25 jaar.

afbeelding van Wijnand

Ringetje, een opera voor een jeugdig publiek.

Ringetje

27 juni 2011
Vanuit Het Muziektheater is in de aanloop naar het 25 jarig jubileum de vraag gekomen of ik het licht wil ontwerpen voor een opera. Het zou gaan om Ringetje, een opera voor jeugdige kijkers.

afbeelding van Wijnand

De kleine grote kist

kleinegrotekist.jpg

De komende tijd werk ik naast mijn “gewone” werk aan de belichting van de kindervoorstelling “de kleine grote kist”. Het is een werk van choreograaf Ernst Meisner, op muziek van Alastair Broadley en decor van Karoline Young. De generale zal op 9 mei zijn en de premiere op de 10e, waar ik helaas niet bij kan zijn i.v.m. de internationale tournee van het Het Nationale Ballet.