Luminale 2012 | Colourworks

afbeelding van Wijnand

Het ilo heeft samen met een aantal lichtontwerpers, zowel interne als externe, een groepsinzending voor de Luminale 2012 in Frankfurt vormgegeven. Mijn Colourworks dragen hieraan bij.

Al enige tijd waren we binnen het iLo bezig met het thema "slow light, fast light", wat direct refereert aan fastfood en de dubieuze kwaliteit hiervan. We willen in deze discussie terug gaan naar de basisprincipes van lichtontwerpen en stilstaan bij duurzaamheid en lichtkwaliteit. People, planet en profit zijn hier de verbindende kernwoorden. In deze discussie behandelen we zowel oude conventionele technieken als de nieuwe "baanbrekende" technieken, die onder andere voor veel energie besparing zouden moeten zorgen. Omdat momenteel op dit laatste erg de focus wordt gelegd, vragen wij ons af hoe het zit met de beleving, kwaliteit en de effectieve kosten en/of lasten van dit licht.
 Omdat mijn onderzoek naar lichtkleur en kleur beleving juist over het "voelen" en het ervaren van gekleurd licht gaat, leek het mij mooi om mijn Colourworks aan deze Luminale inzending met dit specifieke thema te verbinden. Ik heb hiertoe meer afbeeldingen gemaakt, niet letterlijke, sterke emoties zoals in mijn eerste onderzoek, maar beelden van gekleurd licht die toch door hun compositie en kleurcontrast een bepaalde emotie en spanning oproepen.
 Ik wilde voor deze inzending een installatie bouwen waarbij steeds een selectie van de Colourworks wordt getoond op een aantal lichtbakken. Nu wilde ik ook graag dat het geheel een bepaalde dynamiek zou krijgen. De lichtbakken werden zodoende vervangen door LCD schermen die de afbeeldingen via computers aangeboden kregen. Dit aan de hand van een vooraf bepaald script. Als in een diavoorstelling moesten de afbeeldingen per scherm dynamisch schakelen, waarbij ze over zwart gaan. Steeds heb ik het zo geprogrammeerd dat op ieder moment van het script er een interessant en kloppend beeld te zien is. Dit terwijl de kleurbeleving van de werken elkaar als het ware versterken en aanvullen.
 Uiteindelijk zijn het 6 schermen geworden die via 3 mac-mini's aangestuurd worden. De schermen worden gegroepeerd als een organische wolk en op een grijze wand gemonteerd, waardoor ze loskomen van hun omgeving en alleen door de compositie van de afbeeldingen inhoud en betekenis krijgen.
 Hieronder volgt een fotoimpressie van het project en daaronder een selectie van de Colourworks.