Wie wij zijn

Bastiaan Schoof (coach)

afbeelding van Bastiaan
Bastiaan Schoof is belichter, lid van het artistiek team van Amsterdam Light Festival en docent licht op de de AKH, academie voor Theater en Dans. Tevens is hij is redacteur van het vakblad Zichtlijnen en lid van de redactie. Hij heeft zo’n 25 jaar ervaring met licht en belichten op een breed gebied, dat zich uitstrekt van theaterlicht tot licht in de openbare ruimte.
Bekijk profielpagina
afbeelding van Floriaan
Floriaan Ganzevoort is lichtontwerper voor theater, muziek, dans en ruimtes. Hij studeerde af als Theaterwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam op het onderwerp ‘Licht als dramaturgisch middel’. Vanaf 2000 maakt Floriaan voor diverse gezelschappen lichtontwerpen. Door zijn dramaturgische achtergrond is het licht dat hij ontwerpt altijd sterk verbonden met de inhoud van de voorstelling. Floriaan is gespecialiseerd in de opeenvolging van beelden en de timing daarvan. Tijdens zijn studie begon hij bij modern dansgezelschap Emio Greco|PC als technisch coördinator. Voor dit gezelschap deed hij de technische productie en uitvoering van nationale en internationale tournees en maakte hij een aantal lichtontwerpen. Als lichtontwerper werkte Floriaan onder meer voor De Nederlandse Opera en de Nationale Reisopera, Springdance Festival, De Toneelmakerij, Anouk van Dijk, Nederlands Blazers Ensemble, Merlijn Twaalfhoven en het Asko|Schönberg Ensemble. Floriaan won in 2011 samen met Rieks Swarte, Jacq. van Eeden en Carly Everaert de TIN Wijnberg Scenografieprijs voor de voorstelling ‘De Storm’ van De Toneelmakerij.
Bekijk profielpagina
afbeelding van henk
HENK VAN DER GEEST is initiatiefnemer en directeur van het instituut Lichtontwerpen. Hij maakt al ruim 30 jaar lichtontwerpen in vele kunstdisciplines: architectuur, theater, musea en openbare ruimten. "Na het maken van vele lichtontwerpen, het begeleiden van stagiares op mijn bureau en lesgeven in verschillende omgevingen vind ik het tijd om me meer gericht in te zetten voor verdere professionalisering van het vak. Technische cursussen zijn niet waar het mij om gaat maar juist om de inhoudelijke taal van licht. Uitstraling, beleving, een gevoel van welbehagen en veiligheid zijn belangrijk in het hedendaagse publieke domein. Daarom baseer ik mijn lichtplannen op een esthetische én psychologische visie."
Bekijk profielpagina

Isabel Nielen (coach)

afbeelding van isabel
Sinds 2007 werk ik als artistiek coördinator en coach bij het iLo. Ik organiseer het inhoudelijke programma en begeleid deelnemers met hun individueel onderzoek. Vanuit een achtergrond in de beeldende kunst werkte ik vele jaren als lichtontwerper en technicus voor theatergezelschappen, binnen en buiten reguliere podia. Locatietheater werd mijn specialisatie en ik was jarenlang freelance lichtontwerper bij Dogtroep. Sinds 2007 werk ik samen met Henk van der Geest en inmiddels heeft mijn werkveld zich uitgebreid naar architectuur, musea en publieke ruimte. Van 2012 -2014 heb ik meegewerkt aan het Amsterdam Light festival(ALF). Tijdens de eerste drie edities was ik werkzaam in het artistiek team en als technisch producent. Hoofdtaak was het artistiek en technisch begeleiden van de de deelnemende kunstenaars. Rode draad in mijn werkzaamheden blijft de fascinatie voor licht. Licht is zo gewoon dat we bijna vergeten er naar te kijken. Ik blijf altijd opnieuw verrast over de werking en verschijning van licht. Sinds 1 jan 2012 ben ik ook als zelfstandig lichtontwerper werkzaam onder de naam Isabel Nielen Lichtontwerp. Tevens werk ik veel samen met Maarten Warmerdam van de Theatermachine. Inmiddels ben ik per 1 sept 2016 toegetreden als partner bij de Theatermachine.
Bekijk profielpagina
afbeelding van maarten
Maarten Warmerdam studeerde in 2006 af aan de theaterschool van Amsterdam. Hij is als lichtontwerper in theater actief in disciplines als opera, toneel, muziektheater, moderne muziek en locatietheater.
Bekijk profielpagina
afbeelding van Wijnand
Ik ben Wijnand van der Horst, lichtontwerper en sinds september 2015 aangesloten bij het iLo. Met mijn praktische achtergrond en de vaardigheid techniek en ideeën samen te kunnen smelten ben ik een goede aanvulling van het team. Met veel plezier heb ik hiervoor jaren gewerkt bij de afdeling belichting in het Muziektheater te Amsterdam en daar alles gedaan wat ik maar kon doen. In september 2014 heb ik uiteindelijk gekozen voor een bestaan als freelance lichtontwerper. Altijd al ben ik door licht gefascineerd geweest met zijn mogelijkheden en zijn uitwerking op de mens. In mijn jeugd was ik al licht aan het onderzoeken en was bezig met zelfgemaakte maar levensgevaarlijke dimmers en lichteffecten. Verblindend en veel moest het. Nu als ontwerper ben ik een luisteraar en komt mijn werk voort uit associatie, emotie en ritme. Ik probeer een verband te creëren tussen mij als ontwerper en de essentie van het onderwerp. Creatief zijn en buiten de kaders denken. Mijn eigen visie in beeldtaal omvormen wat uiteindelijk leidt tot een praktisch lichtontwerp. Empathie is voor mij de sleutel in het ontwerpproces.
Bekijk profielpagina