DAG VAN HET LICHT #1 LICHTONTWERP VOOR THEATER

Op vrijdag 1 februari 2019 organiseerde het iLo de dag van het Licht #1. Deze dag had als thema Lichtontwerp voor theater. Lichtontwerpers Desiree van Gelderen, Paulo van Cuijk, Alaa Minawi Koen Steger en Tom Verheijen vertelden over hun werk aan de hand van een ontwerp of productie. Het waren zeer persoonlijke verhalen.

iLo-dag-van-het-licht-febr 2019-IMG_2041.jpeg

13.00 Desiree van Gelderen
Desiree is in het theater begonnen bij het Griftheater, die beeldende mimevoorstellingen maakte in industriële gebouwen. Vanaf de eerste repetitiedag bouwde alle medewerkers mee aan de voorstelling, daar kon zij zich ontwikkelen tot belichter.  

Na 10 jaar internationale reisvoorstellingen te hebben belicht, waaronder dans, slagwerk, poppentheater en mime, is zij 15 jaar geleden als zelfstandig lichtontwerper gestart en heeft samen met Erik van Raalte het bedrijf Location Light opgericht. Desiree heeft veel lichtontwerpen gemaakt voor klassieke muziekensembles, orkesten en tegenwoordig ook voor operaproducties. Daarnaast heeft zij aan menig beeldende jeugdvoorstelling meegewerkt.

 www.locationlight.nl

13.30 Paulo van Cuijk

SPOT ON lichtontwerp is opgericht door Paulo van Cuijck, een lichtontwerper met internationale werkervaring en thuis in zowel architectonisch lichtontwerp als ruimtelijk ontwerp. Paulo heeft een breed scala aan lichtprojecten uitgevoerd voor commerciële ruimtes, particuliere woningen, gevels, landschappen en tuinen. Hij wil graag het ‘onverwachte’ uit een ruimte halen.

www.spotonlichtontwerp.nl

14.00 Alaa MinawAlaa Minawi (beirut - 1982) is a Palestinian - Lebanese visual artist based in Amsterdam, Netherlands. He has worked in more than 300 performances as a performer, light designer, and scenographer. He was a member of the lighting designers association (London, UK) between 2015 and 2018. Since 2016, Alaa shifted towards an artistic research starting with one about belonging and its relationship to physical spaces. 

www.alaaminawi.com

15.00 Koen Steger 
 
Koen Steger behaalde in 2015 zijn bachelorsdiploma Scenografie aan de academie voor Theater en Dans van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Met zijn Studio richt hij zich op het ontwerpen van ruimtes, installaties en objecten die de relatie tussen vorm, licht en de mens onderzoeken. Voor Leeuwarden culture hoofdstad ontwierp hij bijvoorbeeld Oculus en voor Touki Delphine en het productiehuis Rotterdam maakte hij Voyager one.

 www.studiokoensteger.com

15.30 Tom Verheijen

Tom maakte zijn eerste lichtontwerpen vanuit de opleiding Theatertechniek aan de Theaterschool in Amsterdam. Van daaruit heeft hij zich verder ontwikkeld door aan veel uiteenlopende projecten te werken. Denk aan een opera aan zee, een verbouwing van een museum, een permanente belichting voor een toren of een performance in een schuur. Als medeoprichter van het bureau ‘Rapenburg Plaza’, heeft hij jarenlang met zijn partners en collega’s veel museaal werk gedaan.

 Sinds oktober 2018 opereert Tom weer solistisch. Zijn werk speelt zich grotendeels af in culturele en kunstzinnige hoek. Theater, beeldende kunst, musea maar ook architectuur hebben zijn interesse. Zijn nieuwe website is in de maak.

 www.tomverheijen.nl

16.00 borrel

Lokatie Magazijn 14 Affuitenhal 1, 1505 RE Zaandam