iLo team

Isabel Nielen

Lichtontwerper Isabel Nielen is vanaf het eerste uur in 2007 betrokken bij het iLo. Eerst als coordinator en in de loop der jaren ook als coach en workshopleider in binnen en buitenland.

Vanuit een achtergrond in de beeldende kunst werkte Isabel Nielen vele jaren als lichtontwerper voor theater, dans en opera binnen en buiten reguliere podia. Locatie theater werd haar specialiteit, onder meer bij Dogtroep van 1992-1999, de Lunatics en Anouk van Dijk. Vanaf 2007 heeft haar werkveld zich verder uitgebreid naar lichtontwerpen voor architectuur, musea en openbare ruimte. Ze geeft al jaren lezingen of workshops in binnen en buitenland.

Vanaf 2016 is Isabel onderdeel van de Theatermachine. Een collectief van 4 lichtontwerpers. Vanaf 2019 geeft ze lichtontwerp lessen op de AHK afdeling Design and Technology in Amsterdam.

Nog altijd gaat Isabel haar voorkeur op theatergebied uit naar bijzondere maatschappelijk inhoudelijke projecten zoals het project ‘Crossing Time’ in Kamp Vught 2020 in samenwerking met de Beeldjutters. Of de voorstelling Anderhoofd van Opera Theater Amsterdam in 2021 en Zenith in 2022/2024 in regie van Tom Jaspers. of Grondproeven 2023/2024 door 5de kwartier. 

Alle energie en tijd die ik in het iLo gestoken heb heeft minstens zoveel inspiratie en kennis teruggegeven!

Isabel Nielen

Bastiaan Schoof

Bastiaan Schoof is sinds 2015 nauwer betrokken bij het iLo. Dit als lid van het toen door Henk van der Geest bedachte kernteam. Bastiaan is in verschillende gebieden van de lichtwereld of in verschillende lichtwerelden werkzaam.

Hij is hoofddocent licht en lichtontwerp op de Academie voor Theater en Dans, onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Dit op de opleiding Design en Technologie. Ook begeleidt hij daar de stages van de lichtontwerpstudenten. Hij geeft op aanvraag ook workshops over licht en belichten.

Vanuit zijn kennis van onderwijs en competenties is hij ook betrokken bij twee EU-projecten over onderwijs voor de theatersector. Dat is het ETTEC project over veiligheid op podia en het ESSENCE project waar hij met name input geeft over competenties en competentiestructuren.

Daarnaast is hij lichtontwerper, soms voor (locatie-)theater, maar nu vooral voor Happy Tunnel. Met Happy Tunnel maakt hij licht en lichtkunst in de openbare ruimte. Verder heeft hij een jarenlange ervaring in de lichtkunst. Hij was betrokken bij Amsterdam Light Festival sinds de oprichting en was er 10 jaar onderdeel van het artistieke team. Sinds 2022 heeft hij een eigen lichtexpositie in Utrecht: I Light U. Hij is daar de curator/artistiek leider. Ook geeft hij regelmatig advies aan andere lichtfestivals (in oprichting). Verder is hij artistiek verantwoordelijk voor Scarborough Lights voor de Scarborough Fair in het Verenigd Koninkrijk. Dat is een lichtfestival dat in 2023 opgericht.

Binnen iLo vindt Bastiaan het enorm leuk en inspirerend om lezingen te organiseren.

“Elkaar leren over licht en luisteren naar wat andere professionals te vertellen hebben over licht, is zo enorm inspirerend!”

Bastiaan Schoof

Peggy van Gelderen

Peggy van Gelderen is Vormgeefster . Naast Decor-en Licht ontwerpen maakte ze Lichtbeeld Installaties.
Waarbij licht altijd het uitgangspunt is geweest van het ontwerp.

Opgeleid aan de Nationale ballet academie, Codarts en aan de Gerrit Rietveld Academie heeft de magie van het licht haar al vroeg in haar greep. Haar kennis en ervaring van het lichtontwerpen heeft ze intuïtief ontwikkeld en is daarin ondersteund geweest door de kansen die ze kreeg te mogen werken in het 1:4 Steve Kemp schaaltheater en bij Hollands licht.

Ze ontwierp voor verschillende theatergroepen die speelde in theater, op locatie en toerde door het land. Met lichtbeeld installaties exposeerde ze o.a. bij de Nederlandse bank en Polderlicht.

Nu vind ze het leuk om met Be Light vormgeving anderen te ondersteunen en zet ze zich in het instituut opnieuw in het licht te zetten en onder de aandacht te brengen bij Lichtprofessionals en Lichtliefhebbers.

Ze maakt sinds september 2023 o.a. het beeldmateriaal, de content, voor publiciteit doeleinden van Intituut lichtontwerpen.


Je hebt Licht nodig om vorm te kunnen zien en onderscheiden.
Licht neemt je mee in een beleving!”

Peggy van Gelderen

Orit Freedman

Orit is een multidisciplinaire lichtontwerpster. Ze heeft 25 jaar ervaring in het belichtingsontwerp voor theater, architectuur en openbare ruimtes.

In haar ontwerpstudio (Inside the Box) brengt ze artistiek denken en technisch ontwerp samen in een concept. Ik was altijd gefascineerd geweest door natuurlijk licht: zonsopkomst en ondergang, de zeevonk of de sterrenhemel van de woestijn.

Mijn eerste aanraking met de kunst in het licht was bij ‘Stage Entertainment’ waar ik aan verschillende theaterproductie heb gewerkt. Daar leerde ik te observeren; hoe de materie het licht vangt en de emoties die het oproept.

Daarnaast was ik betrokken bij de automatisering in theaters. De combinatie licht en beweging heeft mijn interesse. Ik denk in lichtscenes; de verassing in de onopgemerkte veranderingen van een (licht)beeld ontroert me.

“To play with light is to play with magic”

Richard Kelly