27 oktober: Twilightzone

Instituut lichtontwerpen (iLO) en Women in Lighting Nederland (WIL-NL) organiseren een bijzondere avond voor lichtprofessionals. ‘Twilightzone’, grensvlak tussen licht en donker, zoomt in op onze omgang met schemer en nacht. Het belang van donker, wordt ook binnen het vakgebied lichtontwerp actueler. De twee sprekers van deze avond benaderen het thema vanuit verschillende invalshoeken.

Yvon Muller lichtontwerper

Yvon Muller verdiepte zich in het gedachtegoed van biophilic design, specifiek op het gebied van lichtontwerpen. Maar waarom kijken we hoofdzakelijk naar wat de mens nodig heeft om zich meer verbonden te voelen met de natuur? Zouden we niet net zo zeer moeten kijken naar wat de natuur nodig heeft om zich meer verbonden te voelen met de mens? Deze transitie van human centric lichtontwerpen naar life centric lichtontwerpen ondersteunt Yvon’s ambitie om vanuit haar expertise als lichtontwerper de relatie tussen mens en natuur, de balans tussen licht en donker, te versterken. 

Margaret Gold
Citizen Science Lab Leiden

A big story and a little story about light, science, and art coming together to investigate light pollution and air pollution.

In this talk, Margaret Gold of the Citizen Science Lab at Leiden University will tell about the night we turned the lights off in Leiden to look up at the stars, and how to make the invisible visible with a camera. Audience members who own a digital SLR camera and a tripod are invited to bring them to the event for a mini photo-expedition on location.

Praktisch

Datum : 27 oktober
Locatie: LE:EN, ruimte HIDDEN, Heuveloord 140, Utrecht
Inloop : vanaf 18.30 uur, drinks & bites  
Start programma: 19:00 uur
Einde programma: 22:00

Toegang gratis wel graag aanmelden via info@lichtontwerpen.nl

Parkeren
Er is mogelijkheid voor parkeren bij LE:EN voor 15 auto’s. En in de buurt bij parkeergarage Vaartsche rijn.
Openbaar vervoer
Treinstation Vaartsche Rijn is op 5 min loopafstand. Bus 8 en 47 stopt op 3 min afstand op de Briljantlaan halte Tolsteegplantsoen. Achter de Esso en voor de watertoren zit LE:EN.

Dit evenement inclusief drankjes en hapjes wordt aangeboden door Formalighting hoofdsponsor van Women in Lighting. 

WOMEN IN LIGHTING NL is een inspirerend en gedreven digitaal platform dat gezicht geeft aan vrouwen die werkzaam zijn op het gebied van licht en lichtontwerp. Het is bedoeld om hun passie en prestaties te promoten.

Het gaat ook over inclusiviteit en hoe dit gunstig is voor een industrie als geheel. Daarom is ernaar gestreefd om in de ‘lichtwereld’ zoveel mogelijk situaties te creëren waarin het scenario 50:50 is.

Als ambassadeur van Women In Lighting NL vertelt Carlijn Timmermans van C.Light.Wise graag meer over dit wereldwijde initiatief.

Neem contact op als je meer wilt weten over WIL-NL.


Bio Yvon Muller

Yvon Muller heeft bijna 20 jaar ervaring in het ontwerpen met licht. Ze begon als scenograaf in de theaterwereld en is daarna verder gespecialiseerd in lichtontwerpen en dynamische lichtprogrammering. Daarna heeft ze Midden-Oosten zo’n tien jaar gewerkt als lichtontwerper in de architectuuren. Vanaf de start van de pandemie in 2020 is Yvon teruggekeerd naar Nederland en zich gaan verdiepen in het gedachtegoed van Biophilic Design en Life Centric Design.

Ook richtte ze zich met haar designlabel B-lumen op de organische vormentaal van de natuur en onderzocht ze met 3D geprinte bloemenlampen de samenwerking tussen organische en strakke vormen, licht en donker, natuurlijk licht en kunstlicht. Dit jaar is ze gestart met de studies tuinarchitectuur en beplantingskunde ter verrijking van kennis en inzicht in het perspectief van de natuur.

Yvons ambitie is om door middel van life centric ontwerpen de relatie te versterken tussen mens en natuur en de natuurlijke balans tussen licht en donker terug te brengen in onze gebouwde omgeving. Een omgeving waarin mens en natuur beiden kunnen floreren.


Bio Margaret Gold

NL: Margaret Gold is Coördinator van het Citizen Science Lab van Universiteit Leiden, waar ze bewoners betrekt in actuele onderzoeksvragen over onze leefomgeving. Ze neemt ons mee in haar ervaringen met het project ‘Seeing Stars Leiden’ die in 2022 plaats vond, waarbij bewoners onderzoek hebben gedaan naar de mate van lichtvervuiling in de dagelijkse omgeving.
Over haar nieuwste project ‘Luchtkwaliteit in Beeld’ zal ze een korte hands-on workshop geven tijdens de lezing! Haar lezing is in het engels.

Margaret Gold is a Senior Researcher at Leiden University and Coordinator of the Citizen Science Lab – a knowledge hub and project incubator for citizen science initiatives.

Margaret’s research focus is on Citizen Observatories (community-based environmental monitoring initiatives) and their impacts on policy formation, environmental governance, social innovation, and behaviour change. Practical implementation of these approaches is currently taking place in the EU-funded CitiObs, which is expanding and sustaining citizen observatories for air quality monitoring in the urban context